



http://www.supliment.polirom.ro/filb/index.htm
(Viaţa unei sau a două generaţii poate fi cuprinsă într-o frază sau în două pagini; marile rânduri a patru existenţe deosebite sau banale : „S-a născut la... A murit la...” Da, dar între ţipătul vieţii şi ţipătul morţii? „S-a născut la... A fost batjocorit pe nedrept... Nu a fost înţeles... A murit la...” Da, şi ce altceva ? „S-a născut la... S-a căutat prin cărţi... S-a căsătorit... A avut un fiu... A murit la...” Da, da şi ce altceva? „S-a născut la... Şi-a lepădat cărţile... Se gândea că va supravieţui prin fiul său... A murit la...” Da, şi altceva? „Era mic de statură şi bondoc. A fost copil şi a fost bătrân... Se numea Salomon Schwall...” Da, da şi ce altceva? „Se numea Salomon Schwall... Nu-şi mai amintea de tinereţe... Şi-a părăsit insula... S-a dus în Portugalia... Soţia sa se numea Léonie...” Da, da şi ce altceva? „S-a stabilit în sudul Franţei împreună cu soţia sa... Era anticar... I se spunea « Evreul »... Soţiei şi fiului său li se spunea : « soţia şi fiul Evreului »”. Da, şi altceva? „A murit. Şi soţia sa a murit... Au fost îngropaţi într-un pământ care nu-i ştia după nume, în apropierea câtorva cruci”. Da, şi altceva? „Fiul său era francez... În război a luptat pentru Franţa... A fost decorat...” Da, da şi ce altceva? „În război a fost infanterist... a fost rănit... decorat...” Da, da şi ce altceva? „I se spunea tot «Evreul »... Se însură cu Rebecca Sion pe care a cunoscut-o la Cairo... S-a întors cu ea în Franţa...” Da, şi altceva? „A devenit negustor, în amintirea tatălui său... Strânsese din călătoriile sale tot felul de obiecte... măşti din Oceania şi din Africa... porţelanuri şi pietre semipreţioase din China, fildeş din Japonia...” Da, da şi altceva? „A avut o fată, Sara...” Da, şi altceva? I se spunea de asemenea «Evreul », iar soţiei şi fiicei sale « soţia şi fiica Evreului »”. Da, da şi altceva? „Şi-a pierdut credinţa... Nu mai ştia cine este... Era francez... decorat... Soţia şi fiica sa erau franţuzoaice...” Da, şi altceva? „A luat cuvântul de câteva ori în public, pentru secătuirea rasismului, pentru afirmarea drepturilor omului...” Da, da şi altceva? „A murit într-o cameră de gazare, în afara Franţei... şi soţia sa a murit într-o cameră de gazare, în afara Franţei... şi fata s-a reîntors în Franţa cu mintea rătăcită...”)
Edmond Jabès, Le livre des questions
În ultimii ani a trăit în exil, pe la rude. Se ruga de fiecare în parte să-o ia , s-o ducă la casa ei. Cu cine o să stai acolo? Nu ai pe nimeni. Cum o să te descurci? Mă descurc, pun o femeie. Ştiam că nu-i plac străinii, că vrea să stea singură. Am lăsat-o odată aşa cum voia ea, singură, o săptămână. Am găsit-o murdară, flămândă. Vecinii ziceu că venea la ei mereu să cerşească. Îi lăsasem frigiderul plin cu mâncare: l-am gasit ars. Lăsase uşa deschisă. Nu se atinsese de nimic din el.
A înnebunit după ce a murit bunică-miu. Aşa deodată. N-ai fi crezut că până şi nebunia vine pe neaşteptate ca o vecină care îţi împarte din scovergile pe care tocmai le făcuse. A rămas singură în casă. Nu o mai vizita nimeni din când în când. Buruienile au crescut de peste tot ca în romane, ca pe ziduri romane sau temple greceşti, ca pe tâmplele lui Budha. Nu mai ieşea din casă, de abia dacă se mai dădea jos din pat. Din patul în care murise bunică-miu şi în care poate aşteaptă şi ea să moară. O visam. Îmi zicea mereu: eşti o curviştină, fă, ieşi din casa mea că mi-o spurci. Şi cu toate astea, dintre toţi pe mine mă iubea cel mai tare. Nu am spălat-o niciodată, îmi era silă s-o pieptăm, mirosea a pământ şi simţeam cum putrezesc în ea toţi morţii pe care i-a îngropat fără să-i plângă. Avea un aer aiurit. Tot ceremonialul acela negru.... nu înţelegea nimic. Mă fată, o auzeam cum strigă prin vis, du-te de încuie uşa la casă că întră ţiganii şi fură tot! Hei, curva lumii ce eşti, alungă-l dracu pe golanu ăla şi încuie uşa. O vedeam cu stătea în pat, printre perne şi perniţe făcute pe când era tânără, ghemuită, înrăită, întoarsă în nebunia sa. Toată viaţa i-a plăcut să facă zestre. Avea camerele pline de plăpumi, perne, pături, preşuri, prosoape, scoarţe, cuverturi, macrameuri, milieuri de nici nu aveai pe unde să mai treci. Nu a măritat nicio fată. Le păstrez pe toate pentru tine, o auzeam spunând când încă mai trăia bunicu. După aceea se temea foarte mult că va fi furată. Îi era frică şi de mine. Înjura dacă intrai pe undeva fără ştirea ei. Verifica dacă toate sunt la locul lor apoi se trântea din nou în pat şi zăcea zile întregi.