marți, 12 august 2008

moda străzii




Mai găseşti în unele reviste glossy sau de lifestyle sau de fashion o rubrică denumită chiar aşa, moda străzii, şi în care sunt arătate gagici pozând timid, fără figuri de manechine (adică fără privire-pierdută-buze-întredeschise-braţe-ridicate), cu o atitudine voit neprofesionistă care nu poate masca însă snobismul uneia care se crede importantă doar că şi-a expus în Elle bluza înflorată cumpărată de la vreun magazin cu reduceri din mall.

Cosmina, 21 de ani, se îmbracă după cum simte.
Viviana, 26 de ani, îşi confecţionează singură accesoriile.
Clementina, 19 de ani, adoră sandalele fără toc şi hainele lejere... să zicem.

Genul ăsta de păpuşele de abia scoase din cutie, cu lucruri asortate, stilate şi colorate nu prea vezi pe stradă sau ca să nu extind prea mult, nu întâlneşti în 41.
Dimineaţa, în tramvai vezi tot felul de femei care poartă fie haine modeste luate de la tarabă, fie haine „de firmă” (observ că stilul Zara este în top), fie o combinaţie între astea două. Dar la majoritatea e ceva care distonează: pantofii sau geanta sau accesoriile sau punga de plastic cu Billa ori altă firmă, chiar şi punguţa de carton, pentru cadou, considerată mai nou foarte chic cu flori de tot felul şi/sau cu înscrisuri gen for you, la mulţi ani. De exemplu, am văzut zilele trecute o fată cu o rochie elegantă, lungă până în pământ, plimbându-se agale pe Magheru ca o nimfă şi mâncănd sărăţele dintr-o pungă de Fornetti.
Artificialitatea arătată de revistele de modă este sfâşiată îmediat ce îţi ridici privirea dintre foile cerate şi priveşti puţin în jur. Doamnele care citesc astfel de reviste se entuziasmează şi spun ce mişto e fusta asta, ce simpatică e bluza, ce dulcică tunsoarea are, dar nu se vor înghesui să imite. Nu va putea nimeni să arate ca în revistă chit că acolo e prezentată chiar moda străzii. Ne îmbrăcăm fiecare, aşa cum zicea şi Cosmina, după cum simţim, după cum ne place, după ce haine găsim, după cum sunt preţurile, după cum ne stă bine, după cum ne impune locul de muncă, după cum se poartă (adică după cum se îmbracă şi alţii ca noi). Uneori ne asortăm ţinuta business cu sacoşa de piaţă pentru că venind de la serviciu ne gândim că nu mai e nici pâine, nici roşii şi ce ar fi dacă în seara asta am prăji nişte cârnaţi. Dar nici eleganţa mâncând sărăţele, nici deux pièces-ul cărând un pepene, nu sunt de prost gust sau cel puţin nu le consider eu aşa.
Iată un fel de listă a ceea ce nu-mi place mie la moda străzii: pantalonii trei sferturi, papucii, aurul, metanierul, roşcată sau blondă, telefonul cu breloc, Puma sau Nike. Oi mai fi uitat ceva. Am să încerc să le dezvolt pe fiecare în parte. Mâine cred că voi vorbi despre aur.

4 comentarii:

Linxul lucid spunea...

Adica ce ai cu blondele si roscatele? (In afara de artificialitatea pigmentilor chimici)... Vezi ca tocmai m-am facut Firefox, adica vulpe inflacarata la par. So... no comment!
Cosmina, Viviana si Clemnentina... Sa fim seriosi, de unde au scos numele astea, din dictionarul onomastic??? Ultima oara cand am auzit de Clementina ca nume propriu era prin niste desene animate prin clasa a patra.
Faza cu moda strazii e ca daca arati scoasa ca din revista esti in profunda disonanta cu mediul inconjurator. Manechinele merg pe podium, fotomodelele pozeaza in studiouri inconjurate de pene, fructe, lumina alba, catifea, catei, plaja, mare... Cu stazile din Bucuresti nimic nu se asorteaza mai bine decat slapii "Nike" si treningurile, gablonturile din plastic cu strasuri si ochelarii de soare "Dolce & Gabanna" luati de la o taraba dubioasa.
Rochia lunga nu merge cu saratelele Forneti? eu zic ca elementul care trebuie eliminat e rochia, nu saratelele. Rochia e cea nelalocul ei pe Magheru, in timp ce Fornetti sunt intrati in miturile culturii urbane deja!

Anonim spunea...

unde sunt fetitele cu codite... de altadata

Anonim spunea...

vezi ca aurul ne defineste ca popor. closca cu puii de aur se va razbuna! manelistii cu lanturi la git se vor razbuna! casele de amanet se vor razbuna! salba tigancii din cort se va razbuna! mugur isarescu si rezerva de aur a romaniei se vor razbuna! echipa de fotbal care a ajuns in sferturile campionatului mondial de fotbal se va razbuna! aurul olimpic si el se va razbuna! sadoveanu si creanga lui de aur se va razbuna! pina si eu imi voi pune un dinte de aur in gura (imi pare rau, nu sunt bun la sport...) si ma voi razbuna!

Anonim spunea...

dar na fost sa fie asa... :)...nu este cum ne planuim noi de fiecare data...:D