luni, 3 noiembrie 2008

în rând cu ceilalţi

Am făcut o mare prostie: am plecat din centru, de la Romană, la ora 4.30. Aşa ceva promit că nu voi mai face, iar dacă voi face voi păţi ce am păţit azi. Până la Berzei, 168 a mers cum a mers, dar de acolo... Am ajuns acasă cam pe la 6.30. Am stat şi am citit în timp ce autobuzul înainta lent, ţinându-se după şirul de automobile şi alte autobuze ca o caravană de elefanţi. Se circulă din ce în ce mai prost în Bucureşti. Te bucuri că ieşi de la serviciu la 4.30 sau la 5, dar ajungi acasă tot la 6.30 - 7.00 pentru că sunt din ce în ce mai multe automobile în oraş, parcul de autobuze al RATB s-a extins, şoselele sunt înguste, mulţi parchează pe te miri unde, semafoarele nu sunt bine corelate, poliţiştii nu fac faţă în intersecţii, iar dacă plouă sau ninge e vai şi amar. Astea sunt probleme pe care le ştim cu toţii, noi bucureştenii, mult invidiaţi(pe nedrept)de toată ţara. Dar nimeni nu protesează. Singurele revolte sunt claxoările prelungite, isterice, năucitoare ale unora. Nu cred să existe vreun şofer care să nu spună sau să nu gândească despre colegul său de trafic că e prost, că nu ştie să conducă sau că "şi-a luat carnetul la Piteşti". Ce nu zice omu' la nervi ?! Dar nimeni nu găseşte nicio soluţie. Fiecare om e liber să-şi ia maşina dimineaţa şi să plece liniştit la serviciu. Dacă ajunge la timp sau nu, îl priveşte. Dacă îşi găseşte sau nu parcare, şi asta îl priveşte. Dacă seara când se întoarce acasă, face două ore pe drum şi consumă multă benzină pe o distanţă relativ scurtă, este fix treaba lui. Dar oraşul devine din ce în ce mai poluat. Aerul e irespirabil. Consumăm timp din viaţa noastă pentru a ne căra maşinile în spate, pentru că, în aceste condiţii de trafic, nu automobilul ne duce acasă, ci noi ne ducem automobilul acasă. Dacă am fi mers pe jos (sau cu bicicleta), am fi ajuns mult mai repede. Şi ce e periculos şi va avea efecte mai târziu este surmenajul provocat de agitaţie, de zgomot şi de încordarea aşteptării în rând cu ceilalţi "participanţi la trafic". Nu mai vorbesc de aerul poluat care se ştie cât este de nociv.

8 comentarii:

Linxul lucid spunea...

Toata lumea zice ca ce trafic infernal, ca sunt prea multe masini, dar nimeni nu renunta la masinuta lui.
Unii tin sa-si arate clasa si prestigiul cu un monstru din ala 4x4 all terain cu care nu merg pe munti (cum vezi in reclame) ci prin Bucuresti. Consuma de vreo trei ori mai mult ca o masina mica. Ocupa de doua ori mai mult loc ca o masina mica.
Dar cica iti ofera siguranta. Adica daca ai un accident, TU o sa-l omori pe CELALAT, pentru ca esti mare si gras. Dar o masina din aia nu e accesibila plebei, asa ca bogatii din nou isi cumpara sansele la viata.
Bicicleta doamnelor si domnilor, bicicleta sau autopicioarele! Ca doar suntem echipati din nastere cu sisteme de autopropulsare!

Anonim spunea...

bla bla bla........

pişcotar spunea...

tiiit, tiiiiiit, tiiiiiiiiiiiiiiiiiit

Nimeni spunea...

Apropo de subiectul textului, ieri treceam pe langa un liceu (colegiu) din Bacau si am ras cu lacrimi.Astia tineri nu mai stiu sa fuga, parca sunt o adunatura de handicapati.. nu mai vorbesc de fete,te caci pe tine de ras cand le vezi cum fug.Generatia asta noua s-a nascut in masina,deabia isi tin echilibrul pe picioare si tu vrei sa mai si mearga pe bicicleta?
A nu se intelege ca am ceva cu noua generatie, din multe puncte de vedere o apreciez, mai ales nesimtirea si nonconformismul.Macar nu vor deveni o masa de manevra pentru unii dintre ei care s-au nascut cu aere de sefi.In viitorul apropiat gata razboaie, gata religie, gata politica, gata patrie si alte cacaturi care implica prezenta unei constiinte colective.Deja deviez de la subiect,scuze.
Concluzie:
Sa inteleg ca vrei sa apuci pensia in deplinatatea fortelor mintale si fizice? Eu zic ca daca e sa se termine(din cauza poluarii) macar sa se termine mai repede.Nu de alta dar unii dintre noi au treaba.

Anonim spunea...

civismul asta grav, activismul asta la moda, poluarea asta cu "indivizi care trag semnalul de alarma", pieile voastre impregnate cu sloganuri ale civilizatiei ("aerul e din ce in ce mai poluat", "se incalzeste planeta", "claxoanele masinilor suna in la minor in loc de sol major" etc., ma dezusta...

Anonim spunea...

azi am facut doar o ora jumate pana acasa. situatia se imbunatateste vizibil. activismul nostru debordant a dat roade. inainte, tovarasi, pana la victoria finala !

Anonim spunea...

ciclismul nu e activism la moda! e foarte la indemana si mai ales eficient: din tei pana la romana sau universitate fac 10-12 minute cu bicicleta fara sa ma grabesc iar cu RATB-ul fac cel putin 30-40 de minute iar la ore de varf pot sa fac si o ora!!!

Anonim spunea...

si cand mergi cu bicicleta, nu inghiti tot aerul poluat de majoritatea celor care nu renunta la masinuta lor draga? si iarna, ce te faci cu bicicleta? cum o dai, nu-i bine...mai bine ne mutam de aici...