Tinereţea are memorie. Poate de aceea e atât de dureroasă uneori şi răzbunătoare. Tinereţea are memorie şi îndârjire: ai de ce lupta, ai destule iluzii şi suficient timp. Dar asta scriu acum, când nu prea am ce zice. Nu mă tem că-mi va ieşi un text prost la final. Mă simt mai liberă ca oricând. Chiar dacă, închisă într-un apartament de două camere, scutită de chirii, de cheltuieli de benzină sau de mâncare, aş putea crede că am traiul decent pe care mulţi şi l-ar dori, că am toate condiţiile de care aş avea nevoie pentru a scrie. Nu cred în asta: scrii sau nu scrii. Ce e în jur nu prea contează sau nu contează într-atât încât să-ţi dea o justificare a faptului că eşti un scriitor fără cărţi. Un scriitor genial care nu a scris niciodată nimic.
Cartea despre Orfeu am scris-o şi rescris-o de nenumărate ori în cap. Ceea ce citesc acum, din documentele salvate de-a lungul anilor, mă îngrozeşte şi mă face să-mi fie ruşine de mine. Cât curaj pot avea ca să-mi inving ruşinea, să nu iau seama că roşesc atunci când roşesc, să nu mă fâstâcesc când mi se spune că am roşit sau când văd în ochii celuilalt că a văzut că am roşit! Sunt puţini oameni îndeajuns de sinceri sau de liberi încât să te facă să înţelegi cât eşti de caraghios în aceste momente când te lupţi cu tine ca şi cu un inamic care te atacă de pe cele două flancuri. Nu mă încumet să citesc textele alea până la capăt. E suficient să nu-mi placă câteva cuvinte pentru a închide cu greaţă orpheotelestes.doc.
"De-a lungul anilor" e foarte vag. Câţi ani încap în această formulare? E o sintagmă pe care am învăţat să o citim ca atare, poate chiar să trecem peste ea. Însă cred că păstrează în ea destul dramatism, mister şi teamă încât să ne stârnească melancolii. Pentru mine, "de-a lungul anilor" ar fi cam 7. Nu-i chiar aşa de mult, nici măcar un deceniu. Dar un deceniu nu e cuvântul potrivit. Nu e vorba de istorie. E un timp al învăţării, uneori al învăţăturii de minte şi al căutării. Textele acelea mai vechi pe care le citesc acum, evident cu alţi ochi - nu neapărat mai buni, miopia s-a accentuat între timp - nu ar trebui să aibă efectul ăsta întristător-sălciu asupra mea. Şi totuşi, îmi pare rău că am pierdut atâta vreme fără să-mi fi ieşit nimic bun, nimic de la care să pornesc. Nici acum nu sunt sigură că am pornit, că asta e, deci cu toată viteza înainte! Vorbe fără susţinere.
Pe lângă tot ce am în calculator, mai sunt câteva caiete, dar îmi este groază să mă apuc să le citesc. Mi-e frică de monştri, de cuvintele care am fost, de zilele despre care am scris şi pe care cred că ar fi mai bine să le las uitate.
Nu m-am apucat de o autobiografie sau de un roman autobiografic, dar am obsesia propriului chip aşa cum au avut-o mai ales pictorii încercând de atâtea şi atâtea ori să-şi coloreze suferinţele. Nu ştiu acum dacă voi scrie despre mine neputând scrie despre alţii şi ajungând totuşi să scriu despre ei sau voi scrie despre alţii, dar de fapt aceştia toţi vor fi doar reflecţia mea în oglinzi paralele. Astea sunt probabil teorii care se mai spun pe la cursurile de literatură. Ceea ce urmează nu e întuneric, e o lumină în vid. Mă dor ochii, mi-e greu să privesc, încă îmi mai feresc privirea, încă nu am îndrăzneală să văd.
4 comentarii:
N-ai învatat nimic de la festivalul literaturii? Cica tre sa ai disciplina scrisului! Adica un program, un orar, un plan de bataie, de la opt la noua în fiecare zi mai putin duminica, cu o ceasca de ceai, cafea, lapte, hierba mate sau ce alt stimulant al creativitatii mai doresti.
Eu dimpotriva daca citesc chestii mai vechi pe care le-am scris cad în propria mea admiratie si mi se pare ca eram cu mult mai isteatza pe atunci si mai indemanatica la alegerea cuvintelor.
Si pana la urma oricine scrie in primul si in primul rand despre el, nici nu ai cum sa cunosti altfel lumea decât biaisée prin ochii tai, daramite s-o povestesti.
Lectia de teoria literaturii se incheie aici, buna ziua.
Eu as prefera o cana sau mai multe de vin, sau macar in cel mai rau caz o Plinuta de Bucegi.Scrisul e un obicei egoist, prin el nu cautam sa ne vindecam ci sa imbolnavim pe altii si prin asta sa aratam cat de sensibili si destepti suntem.Singurul mod in care astazi se mai poate si trebuie scris este cu rautate ca o razbunare.Scrisul nu e o meserie ci un blestem.El trebuie sa se consume ca un fulger in fractiuni de secunda si nu in perioade lungi, cu pauze si scuze.Daca e bal,bal sa fie.
uite pentru texte d'astea te iubesc eu pe tine
cind incepi sa visezi, printre degete iti fug
lucrurile si lumea
iar atunci
cem la greu lucru e
numele tau iar
cea ma indepartata lume e
a acelora care l-au rostit:
blind sau raspicat,
pe jumatate sau intreg,
pe gura sau in gind,
la sfirsit sau la inceput,
cu dragoste sau fara dragoste,
sa te cheme sau sa te alunge,
sa-ti interzica sau sa te lase,
sa-si aminteasca sau sa te uite,
sa te ucida sau sa te tina in viata
(...)
si dintr-o data, intr-un fel sau altul
numele tau e pe buzele tuturor:
in piata, la scoala, la spital, in curte, in masina mica, in masima mare, pe punga cu lapte sau in miezul unei piini despicate,
toate, pina la urma,
semne ale vanitatii si uitarii
Trimiteți un comentariu