Peştii mici pot supravieţui în acvarii mici.
Peştii mari pot trăi în avarii mari, dar nu pot supravieţui în acvarii mici.
S-a observat că peştii mici, în general fitofagi, după un timp, devin carnivori.
Peştii mici îşi mănâncă tovarăşii de acvariu pentru a obţine mai mult spaţiu de înot şi mai multă hrană.
Deşi se hrănesc nu carne, peştii mici nu cresc mai mari.
S-a constatat, în schimb, că peştii mari, în acvariu, devin fitofagi.
Deşi se hrănesc cu alge, peştii mari, nu devin mai mici.
Un grup de cercetători au descoperit de curând că din cauza încălzirii globale şi a topirii gheţarilor, proverbul „peştele mare îl înghite pe cel mic” este din ce în ce mai des contrazis.
Ei au făcut următorul experiment: la început au luat un peşte mic, dintr-un acvariu mic şi l-au pus alături de un peşte mare, într-un acvariu mare. Peştele mic, fost fitofag, actual carnivor, a redevenit fitofag înotând alături de peştele mare, fost carnivor, devenit fitofag.
În a doua etapă a experimentului, cercetătorii au mai pus în acvariul mare încă un peşte mic, carnivor. Peştii au fost hrăniţi numai cu alge. Ce s-a întâmplat? Peştii cei mici l-au atacat la un moment dat pe cel mare. Surprinzător, peştele cel mare, mult mai puternic decât cei doi, nu a reacţionat. Muşcat de mai multe ori, cu o ferocitate crescută, peştele cel mare a început să plutească ferfeniţit, la suprafaţa acvariului. În urma acestui studiu, proverbul devine "peştele cel mic nu-l înghite pe cel mare".
Singurul peşte care nu poate supravieţui într-un acvariu, oricât de mare ar fi acesta, este balena. Dar după cum bine ştim, chiar dacă are înotătoare şi formă hidrodinamică, balena este un mamifer. Balenele se hrănesc cu plancton.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu