marți, 21 februarie 2012

pastel

În oraşele brutale faceţi-mi cu ochiul, dezvăţaţi-mă de viaţă, găzduiţi-mă o veşnicie
Expuneţi-mi în galeriile de sticlă caracterul pedant, inima lucitoare, frunzele pe care am călcat
Cu maci roşii acoperiţi-mi idealurile, bondari sobri să-mi strivească visurile
Cum de nu poposeşte nimeni în aceste lentile, cum de e cald în străfundurile morţii
Gângurind luceferii se-ntorc la culcare, tavanele timpului au început să curgă

marți, 14 februarie 2012

alb-negru

Azi, în plin omăt, l-am mâncat pe Moş Crăciun. Cine l-a mâncat pe Moş Crăciun? Daniela, Dana, Dani, Danieluţa, Danina, Danae, Daniel?  Nu ştiu. Cineva. E februarie, iarna instaurează anarhia. Când eram mica îmi doream să am o casa, un pat, un aparat de radio, o păpuşa, o umbrelă, un ursuleţ, o veioză, un camion, un tren, un cangur, o veveriţă, o maşină de cusut, un telefon... de ciocolată. Nu se prea găsea ciocolată. Mama spunea că atunci când se găsea „se dădea pe sub mână”. Un băieţel zicea că există o ţară unde totul e de ciocolată. Ba nu! Ba da şi de acolo îmi aduce tata un pistol de ciocolată şi o maşină cu totul şi cu totul de ciocolată.
Anul trecut, de Crăciun, a venit prin poşta un Moş din ţara de ciocolată. L-am pus cu veneraţie în vitrină. Din când în când mă mai uitam la el. Mă aşteptam cumva să-şi arate sacul cu daruri? Abia azi m-am încumetat să-i desfac poleiala colorată să văd ce ascunde. M-am aşezat pe pervazul ferestrei, am privit că avea barbă, scufie, curea, nasturi, haină şi cizme şi l-am mâncat în locul tuturor obiectelor de ciocolată la care am visat cândva şi nu mi le-a adus niciodată. Azi l-am mâncat pe Moş Crăciun. Era cu totul şi cu totul de ciocolată. În acest timp zăpada mânca şi ea (vezi şi digestia la steaua de mare) copacii, strada, blocurile, maşinile, stâlpii de electricitate, cablurile de Internet, cabinele de telefon, ciorile şi pervazul. 

sâmbătă, 4 februarie 2012

GER

Aici, în nord, cuvinte precum ger, îngheţ, zăpadă sau viscol ne sperie mai mult decât fenomenele în sine. E de ajuns ca frumoasa în mini de la meteo să le pronunţe fie moale, fie apăsat, ca toată lumea să intre în panică. Mamele pun imediat mâna pe telefon ca să-şi cheme copiii acasă sau să-i acopere cu sfaturi practice pe care le reproduc de la ştirile de la ora 8. Vestea se răspândeşte în câteva minute şi disperarea îi scoate din casă, în frig pe toţi. Se reped la cel mai apropiat supermarket şi încep să umple căruţurile cu existenţă. Pachete care-au zăcut pe rafturi zile întregi îşi găsesc în sfârşit menirea pe banda de casă. În câteva minute rafturile sunt goale, cozile sunt înfiorătoare, iar vocea frumoasei de la meteo pătrunde cristalin în fiece ureche. În miez de noapte e alb şi e linişte. Înlocuim cuvintele cu whisky.